Zelf een terras in betontegels aanleggen

Zelf een terras in betontegels aanleggen

Hoe leg je zelf een terras in betontegels aan? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Een terras aanleggen is niet zo moeilijk als je denkt, als je maar de juiste stappen volgt en de nodige materialen in huis hebt. In dit artikel vind je enkele tips om aan de slag te gaan, zodat je binnenkort nog meer kan genieten van je eigen tuin.

1. Bepaal de locatie en de afmetingen van je terras

Het eerste wat je moet doen, is beslissen waar je je terras wilt aanleggen en hoe groot het moet worden. Hou hierbij rekening met de volgende factoren:

- De oriëntatie: wil je veel of weinig zon op je terras? Als je graag de hele dag zon hebt, kies dan voor een zuidelijke ligging. Als je liever wat schaduw hebt, kies dan voor een oostelijke of noordelijke ligging. Houd ook rekening met omliggende bomen, huizen en andere bouwwerken.

- De afstand tot de woning: hoe verder het terras van de woning ligt, hoe meer werk je hebt om er een wandelpad naar toe te maken. Ook moet je rekening houden met de aan- en afvoer van water en elektriciteit als je bijvoorbeeld verlichting of een waterkraan op je terras wilt.

- De ondergrond: is de grond waar je het terras wilt aanleggen vlak, stevig en goed gedraineerd? Zo niet, dan moet je eerst de grond egaliseren, verstevigen en eventueel voorzien van een drainagebuis of grindlaag om wateroverlast te voorkomen.

- De aanwezigheid van leidingen of kabels: voor je begint te graven, moet je zeker weten dat er geen leidingen of kabels lopen op de plaats waar je het terras wilt aanleggen. Als er wel leidingen of kabels lopen, moet je deze vermijden of verleggen.

2. Kies het materiaal

Het zal je misschien verrassen, maar er is een grote variatie aan betontegels. Er zijn vierkante en rechthoekige modellen, in verschillende diktes en kleurschakeringen. Dat is goed nieuws, want op deze manier is er voor elke tuin een geschikte oplossing. Als je geen keuze kan maken, vraag dan advies aan een verkoper.

Tip: als je het materiaal voor je terras hebt gekozen, bestel het dan tijdig bij een bouwmarkt of een gespecialiseerde leverancier. Zo ben je zeker dat je voldoende materiaal hebt en dat het op tijd geleverd wordt.

3. Bouw de fundering

Het derde wat je moet doen, is de fundering voor je terras uitgraven. Dit is een belangrijke stap om te zorgen dat je terras stabiel, waterpas en goed gedraineerd is. De diepte van de fundering hangt af van het soort betontegel dat je gebruikt voor je terras en van de dikte van de verschillende lagen die erop komen. Voor de overtollige aarde kan je een containerdienst inschakelen.

De fundering bestaat uit drie lagen:

- Het worteldoek: dit anti-worteldoek komt op de bodem van de uitgegraven ruimte. Zorg dat stroken minstens 15 cm overlappen.

- De onderlaag: dit is een laag van steenslag 0/20 of betonpuin 0/40. Deze laag moet ongeveer 20 cm dik zijn.

- De stabilisélaag: dit is een laag van fijn zand gemengd met cement die zorgt voor een stevige basis voor het terras. Deze laag moet ongeveer 15 cm dik zijn.

4. Plaats de betontegels

Rei het stabilisébed af met een afreilat of plank. Leg hierop de eerste rij betontegels. Tik iedere tegel aan met een rubberen hamer. Houd circa 5 mm afstand tussen de tegels voor de voegen.

Werk van de rand naar binnen. De laatste betontegels moet je waarschijnlijk op maat zagen met een tegelzaag.

Tenslotte moet je nog de ruimte tussen de betontegels opvoegen met wit kwartszand of voegspecie. Dit voorkomt dat er onkruid tussen de tegels groeit, maar verstevigt ook het terras.