Dit zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen door overgewicht

Dit zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen door overgewicht

Wanneer je (ernstig) overgewicht hebt dan kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen. Er zijn verschillende problemen waar je tegenaan kan lopen. Hieronder vind je de 5 meest voorkomende gezondheidsproblemen.

1. Hoge bloeddruk

Vooral mensen met veel buikvet kunnen last krijgen van een hoge bloeddruk (bron). Het gaat hierbij om zowel de boven- als de onderdruk. Je kunt een hoge bloeddruk hebben, zonder dat je klachten hebt. Maar er ontstaat wel schade aan het lichaam. Het hart moet heel hard werken om het bloed rond te pompen. Hierdoor kan schade aan de bloedvaten ontstaan. Ook organen als de ogen en nieren kunnen beschadigd raken. Zodra je gewicht gaat verliezen, zal de bloeddruk ook dalen.

2. Diabetes

Bij overgewicht en dan vooral als je last van buikvet hebt, zitten er veel vetten in het bloed. Deze vetten zorgen ervoor dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Er ontstaat insulineresistentie. Insuline is juist belangrijk om de bloedsuikerspiegel te verlagen, maar als je lichaam resistent wordt, is er steeds meer van nodig om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen. Op een gegeven moment kan de alvleesklier niet genoeg meer aanmaken en stijgt de bloedsuikerspiegel. Dan ontstaat diabetes. Deze ziekte kan zelf weer verschillende problemen veroorzaken, zoals zenuw- en vaataandoeningen.

3. Hart- en vaatziekten

Ook het hart en het vaatstelsel hebben te lijden van overgewicht. De volgende ziekten en klachten kunnen ontstaan: hartinfarct en angina pectoris, herseninfarct en TIA en etalagebenen.

4. Cholesterol

Ons eigen lichaam maakt cholesterol aan, maar we krijgen het ook binnen. Voornamelijk via dierlijke vetten, zoals vlees, roomboter en kaas. Het LDL cholesterol stijgt als je last hebt van overgewicht. Dit type cholesterol kan de aderen verstoppen, wat problemen met het hart- en vaatstelsel kan veroorzaken.

5. Klachten aan voeten en benen

Als je te zwaar bent, komt er meer druk op de gewrichten en botten van de benen en voeten te staan. Het gewicht doet het kraakbeen sneller slijten en je kunt last krijgen van pijnlijke knieën, heupen en onderrug. Deze pijn kan er voor zorgen dat je minder mobiel wordt.

Er zijn dus verschillende gezondheidsproblemen die je kunt krijgen wanneer je overgewicht hebt. Daarom is het verstandig om niet te wachten totdat je er last van hebt maar om direct actie te ondernemen om wat kilo’s af te vallen en fitter door het leven te gaan. Bij Verantwoord Afvallen vind je bijvoorbeeld een aantal tips om snel wat gewicht te verliezen.