Wat doet vitamine vitamine B2 (riboflavine)?

Wat doet vitamine vitamine B2 (riboflavine)?

Vitamine B2 vervult taken in het eiwit- en energiemetabolisme. Het zit onder andere in zuivel en volkoren producten en dient ook als kleurstof voor levensmiddelen. Er zijn ook Nederlanders die bang zijn voor een tekort en daarvoor bijvoorbeeld vitamine B2 (riboflavine) kopen.

Waarvoor heeft het lichaam vitamine B2 nodig?

Vitamine B2 speelt een rol in tal van stofwisselingsprocessen. Wanneer het lichaam bijvoorbeeld glucose of vetzuren omzet in energie, heeft het vitamine B2 nodig - ook bekend als riboflavine of lactoflavine. De vitamine is ook belangrijk voor speciale eiwitten in de ooglens. Vitamine B2 behoort tot de wateroplosbare vitamines en kan in voedsel aanwezig zijn als ongebonden riboflavine of gebonden aan eiwitten.

Goede bronnen van vitamine B2 zijn melk en zuivelproducten, vlees en vis, volkoren producten en epaalde groenten zoals broccoli of boerenkool.

Wat gebeurt er bij een vitamine B2 tekort?

In Nederland is een zuiver tekort aan vitamine B2 zeer zeldzaam. Als dat zo is, dan is er meestal een tekort aan meerdere vitamines tegelijk. Als je bijvoorbeeld een streng veganistisch dieet eet of te veel alcohol gebruikt, kun je een tekort hebben.

Symptomen van een vitamine B2-tekort zijn scheurtjes in de mondhoeken, ontsteking van het mondslijmvlies en inflammatoire huidveranderingen. Een tekort aan vitamine B2 bevordert mogelijk staar.

Wanneer treedt een overdosis vitamine B2 op?

Het is niet bekend dat vitamine B2 uit voedsel boven een bepaalde hoeveelheid schadelijke effecten veroorzaakt.

Welke voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan riboflavine?

Slachtafval zoals lever en nieren en graankiemvlokken bevatten bijzonder veel riboflavine. Sommige soorten kaas (bijv. weikaas, Camembert, bergkaas, Emmental) en vis (koolvis, makreel) hebben ook een hoog riboflavinegehalte. De belangrijkste bronnen van riboflavine in dit land zijn melk en melkproducten.

Waar is riboflavine gevoelig voor?

Riboflavine is erg gevoelig voor licht en wordt daarom snel omgezet in inactieve stoffen. Bij het bereiden van voedsel kunnen ook grote hoeveelheden van de in wateroplosbare riboflavine verloren gaan als het kookwater niet wordt gebruikt.

Wanneer je denkt dat je een tekort aan vitamine B2 hebt is het belangrijk om met je huisarts te spreken. Hij of zij kan bijvoorbeeld een test afnemen en zien of je daadwerkelijk een vitamine B2 tekort, of iets anders.