Een dekbed reinigen zonder wasmachine? Lees onze tips!

Een dekbed reinigen zonder wasmachine? Lees onze tips!

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw wasmachine stuk is en/of u bijvoorbeeld op vakantie bent. Dan moet u uw dekbed handmatig wassen of schoonmaken. Maar hoe doe je dat? Wij leggen het je graag uit

Hoe doe je een handwas?

Als u uw dekbed thuis wilt schoonmaken maar geen toegang hebt tot een wasmachine, kunt u het misschien met de hand wassen. Dit is ook een alternatief als u een heel groot formaat dekbed wilt wassen maar uw machine te klein is.

Voor deze methode moet u uw badkuip gebruiken of, bij gebrek daaraan, een grote plastic bak waar het hele dekbed of donsdeken in past. Als u niet van plan bent de reiniging in een badkamer uit te voeren, kunt u dit waarschijnlijk het beste doen in een ruimte waar u het niet erg vindt om nat te worden, of buiten als het weer acceptabel is.

Vul uw bad of kuip tot de helft met lauw water. Voeg een zacht wasmiddel toe en woel met uw hand door het water om het te activeren en schuim te creëren.

Leg uw dekbed in het water, dompel het volledig onder en laat het weken.

Stap na een minuut of twee met uw blote voeten in het bad (zorg dat ze eerst schoon zijn) en stap op en af het dekbed om de schoonmaakactie van een wasmachine na te bootsen. Je kunt ook op de rand van het bad gaan zitten en je voeten erin dompelen als je niet wilt staan.

Laat het dekbed in het bad liggen, maar laat het zeepwater weglopen. Vul het bad opnieuw en begin het dekbed door te spoelen om alle wasmiddelresten te verwijderen. Dit kan een langzaam proces zijn en u zult het bijvullen waarschijnlijk een paar keer moeten herhalen om het dekbed volledig uit te spoelen.

Als het bad uiteindelijk leeg is, begint u voorzichtig in het dekbed te knijpen om het overtollige vocht te verwijderen, waarbij u erop let dat u niet te hard wringt en kreukels veroorzaakt. Een effectieve methode is om het dekbed zo strak mogelijk op te rollen zonder te wringen, dan snel uitrollen en herhalen.

Zodra het overtollige water is verwijderd, kunt u uw dekbed drogen. Zo kunt u een nieuw dekbed kopen voorkomen.

Een dekbed drogen

Nadat u uw dekbed heeft gewassen, is het tijd om het te drogen. Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat uw dekbed helemaal droog is voordat u het weer op uw bed legt, want door vocht kan schimmelvorming ontstaan en kan de natuurlijke vulling gaan rotten. Het is ook goed om te weten dat zelfs als het oppervlak droog aanvoelt, er nog steeds vocht in de vulling kan zitten.

Kan een dekbed in de droger?

Het is misschien mogelijk om uw dekbed in de droogtrommel te stoppen, maar u moet eerst het wasetiket controleren om te zien of het mogelijk is, maar ook of er voorschriften zijn. Over het algemeen wilt u een temperatuur van 60⁰C niet overschrijden, terwijl een cyclus van 45 minuten waarschijnlijk voldoende is. U kunt ook wasbolletjes toevoegen om ervoor te zorgen dat de vulling van het dekbed niet opzwelt