De beste tips om rug- en nekklachten te verminderen

De beste tips om rug- en nekklachten te verminderen


Rug- en nekklachten, de meeste mensen zullen er wel eens last van hebben. Vaak proberen mensen het op te lossen met therapie, zalfjes of medicatie. De oplossing kun je natuurlijk beter zoeken bij de kern van het probleem, wat bij veel mensen de zithouding is. Veel Nederlanders maken tegenwoordig lange dagen op kantoor, of werken lang thuis achter de computer. Hoe kun je zorgen voor een betere zithouding? Wat kun je nog meer doen om rug- en nekklachten te voorkomen?

Klachten verhelpen

Heb jij regelmatig last van je nek, rug of schouders? Veel mensen kiezen ervoor om deze pijn te negeren, maar dit is niet verstandig. Hierdoor kunnen de klachten alleen maar erger worden. Gaan de klachten niet vanzelf over? Dan kun je het beste contact opnemen met een huisarts, of naar de fysio gaan.

Bij het voorkomen of verminderen van klachten, is het cruciaal om een betere zithouding aan te nemen. Heb je een verkeerde houding, dan zal er te veel spanning staan op je spieren en gewrichten. Zo is het erg belangrijk dat je onderrug genoeg ondersteuning krijgt. Je kunt dit forceren door de stoel te verstellen of een kussen te gebruiken. Zorg dat je armen kunnen leunen en niet in de lucht hangen en dat je recht voor je beeldscherm kunt zitten. Het scherm moet op ooghoogte staan, zodat je nek niet onnodig hoeft te draaien en buigen. Ook is het goed om je voeten recht op de grond te zetten, desnoods met een bank of steun. Bij een goede zithouding moet je jouw rug zo recht mogelijk houden terwijl je armen en voeten genoeg steun krijgen.

Overige technieken

Verder zijn er nog bepaalde technieken of producten die je kunt gebruiken voor een betere zithouding. Een hiervan is een wigkussen waar je op kunt zitten. Ook kun je kiezen voor een ergonomische bureaustoel, die je volledig kunt verstellen naar jouw wensen. Tenslotte is het natuurlijk ook niet goed om te hele dag in dezelfde houding te werken. Zeker niet als je lang stilzit. Daarom kan het ook goed zijn om een zit-sta bureau te kopen. Deze bureaus kun je in hoogte verstellen, waardoor je soms ook even staand kunt werken.