Hier moet je rekening mee houden als je verhuist naar Spanje

Hier moet je rekening mee houden als je verhuist naar Spanje

Spanje is voor veel Nederlanders de ideale vakantiebestemming. Het is in Spanje vaak mooi weer, met aardige mensen en een fijne cultuur. Veel steden in Spanje zijn ook erg leuk om te wonen. Er zijn daarom ook Nederlanders die ervoor kiezen om te emigreren naar Spanje. Denk jij hier ook over na? In dit artikel bespreken we waar je rekening mee moet houden. Wat moet je allemaal regelen? En wat kun je verwachten na je verhuizing? Alles over emigreren naar Spanje lees je hieronder.

Voordelen en nadelen

Laten we het eerst hebben over wat Spanje zo bijzonder maakt. Spanje heeft veel leuke steden en dorpen, met mooi weer, lekker eten en drinken en een prachtige natuur. Het leven in Spanje is wat goedkoper dan in Nederland. Je kunt hier ook een stuk gemakkelijker aan een woning komen.

Ieder Europees land is anders. Wonen in Spanje heeft een aantal voordelen over wonen in Nederland, maar natuurlijk ook genoeg nadelen. Spanje heeft een hele andere cultuur dan ons eigen land. Hierdoor voel jij je misschien wel helemaal thuis in Spanje, maar het kan ook zijn dat je last hebt van een cultuurshock. Het leven in Zuid-Europese landen is vaak wat langzamer. Mensen proberen voldoende rust te nemen en genieten van het leven. Winkels kunnen tussendoor soms hun deuren sluiten en sommige dagen gaan wat moeizamer van start. Dit kan fijn zijn, of juist vervelend. Een voorkeur voor Nederland of Spanje is natuurlijk erg persoonlijk.

Wat moet je allemaal regelen?

Er zijn ook veel praktische zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt emigreren. Denk bijvoorbeeld goed na over de regio en plaats waar je wilt wonen. Catalonië is heel anders dan Andalusië, net als dat je leven in Amsterdam niet kunt vergelijken met Limburg. Emigreren binnen de EU is natuurlijk een stuk makkelijker tegenwoordig. Je moet je alleen wel inschrijven bij de gemeente, een bankrekening openen en verzekeringen afsluiten. Ook het verhuizen van je spullen is natuurlijk belangrijk. Het zoeken van werk en scholen voor de kinderen moet ook op tijd gebeuren. Hiervoor moet je soms lang wachten. Tenslotte is het ook wel handig om vast wat Spaans te kunnen. Een taal leer je vaak pas goed als je in het land woont, maar een beetje voorkennis kan natuurlijk geen kwaad.