Bekende soorten jenever uit Nederland en andere Europese landen

Bekende soorten jenever uit Nederland en andere Europese landen

Jenever is een sterkedrank die oorspronkelijk uit Nederland komt. De drank wordt gemaakt door granen te distilleren en te mengen met jeneverbessen. Hoewel het vaak wordt vergeleken met gin, heeft jenever een unieke smaak die vooral wordt gewaardeerd door liefhebbers van sterke dranken. Hieronder volgt een overzicht van enkele bekende jenever soorten uit Nederland en andere landen.

Nederlandse jenever

Een van de meest bekende jenever soorten is de jonge jenever, ook wel bekend als Hollands of Nederlandse jenever. Het wordt gemaakt door de granen te distilleren en te mengen met jeneverbessen en andere kruiden. Het heeft een heldere kleur en een milde smaak die vaak wordt beschreven als zacht en lichtzoet. Jonge jenever wordt vaak puur gedronken, maar wordt ook veel gebruikt in cocktails.

Een andere bekende jenever soort is de oude jenever, ook wel bekend als Vieux of Dutch gin. Deze jenever heeft een meer complexe smaak dan jonge jenever omdat hij langer wordt gerijpt en meestal wordt gemengd met andere kruiden zoals anijs, koriander en zoethout. Oude jenever heeft een licht amberkleurige tint en heeft een stevigere en meer uitgesproken smaak dan jonge jenever. Het wordt vaak puur gedronken, maar kan ook worden gebruikt in cocktails.

Jenever in andere landen

Naast de Nederlandse jenevers, zijn er ook jenever soorten uit andere landen. Zo is er de Belgische jenever, ook wel bekend als genièvre. Dit type jenever wordt gemaakt door moutwijn te distilleren en te mengen met jeneverbessen en andere kruiden. Het heeft een lichtere en zachtere smaak dan Nederlandse jenever en wordt vaak puur gedronken. Een andere jenever soort is de Duitse Schnaps, die wordt gemaakt door het distilleren van fruit en kruiden. Het is vergelijkbaar met brandewijn, maar heeft een hoger alcoholpercentage en wordt vaak op smaak gebracht met jeneverbessen. Schnaps heeft een fruitige smaak en wordt vaak puur gedronken.

Ten slotte is er ook de Franse jenever, die bekend staat als Genièvre de Dijon. Deze jenever wordt gemaakt door het distilleren van druiven en wordt vaak op smaak gebracht met jeneverbessen en andere kruiden. Het heeft een zachte en fruitige smaak en wordt vaak puur gedronken. Jenever uit andere landen is zeker de moeite waard om eens te proberen.