Ergonomisch werken? Dit zijn de stappen die je moet zetten

Ergonomisch werken? Dit zijn de stappen die je moet zetten

Als je dagelijks urenlang achter een bureau zit, is het belangrijk om rekening te houden met de ergonomie van je werkplek. Een ergonomische werkplek kan namelijk veel voordelen bieden, zoals het voorkomen van lichamelijke klachten en het verhogen van je productiviteit. Maar hoe zorg je ervoor dat je op een ergonomische manier kan werken? In dit artikel bespreken we de stappen die je moet zetten voor het creëren van een ergonomische workstation.

Analyseer je werkplek

Voordat je aan de slag kunt gaan met het optimaliseren van je werkplek, is het belangrijk om eerst een grondige analyse te maken van je huidige werkhouding en werkomgeving. Let op zaken zoals de hoogte van je bureau, de positie van je bureaustoel, de afstand tot je beeldscherm en de positie van je toetsenbord en muis. Maak aantekeningen van eventuele klachten die je ervaart tijdens het werken, zoals rugpijn, nekpijn of vermoeide ogen.

Vergelijk ergonomische producten

Nu je een duidelijk beeld hebt van je huidige werkplek, is het tijd om op zoek te gaan naar ergonomische producten die je kunnen helpen om je werkplek te verbeteren. Er zijn tal van ergonomische producten op de markt, zoals ergonomische bureaustoelen, verstelbare bureau’s, ergonomische workstations en toetsenborden en muizen, monitorstandaarden en polssteunen. Vergelijk ergonomische producten op basis van prijs, kwaliteit en functies, en bepaal welke producten het beste passen bij jouw specifieke behoeften.

Pas je werkplek aan

Nu je de juiste ergonomische producten hebt geselecteerd, is het tijd om je werkplek aan te passen. Begin bijvoorbeeld met het op de juiste hoogte instellen van je bureau. Zorg ervoor dat je bureau op de juiste hoogte staat, zodat je armen in een hoek van 90 graden op het bureaublad rusten. Stel vervolgens je bureaustoel in op de juiste hoogte, zodat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn.

Plaats je beeldscherm op ooghoogte, zodat je zonder je nek te hoeven buigen naar het scherm kunt kijken. Gebruik een monitorstandaard als je beeldscherm te laag staat. Plaats je toetsenbord recht voor je, op een hoogte waarop je polsen in een neutrale positie kunnen rusten. Plaats je muis naast je toetsenbord, zodat je arm ontspannen naast je lichaam kan rusten tijdens het gebruik van de muis.

Zorg voor voldoende beweging

Een ergonomische werkplek is belangrijk, maar het is ook essentieel om voldoende beweging in je werkdag in te bouwen. Zorg ervoor dat je regelmatig opstaat en een stukje gaat lopen, stretchen of een paar oefeningen doet. Langdurig zitten kan namelijk leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals rugpijn, obesitas en hart- en vaatziekten. Probeer ook af en toe van werkhouding te veranderen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een zit-sta bureau.

Neem regelmatig pauzes

Tot slot is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken. Zorg ervoor dat je elk uur even opstaat en jezelf de tijd gunt om te ontspannen. Sta op, loop een rondje, strek je spieren en rust je ogen uit door in de verte te kijken. Dit kan helpen om fysieke klachten te voorkomen en je concentratie en productiviteit te verbeteren.

Door aandacht te besteden aan de ergonomie van je werkplek en regelmatig beweging en pauzes in te plannen, kun je op een ergonomische manier werken. Analyseer je huidige werkplek, vergelijk ergonomische producten, pas je werkplek aan en zorg voor voldoende beweging en pauzes. Met deze stappen kun je lichamelijke klachten verminderen en je productiviteit verhogen.