Een foute kersttrui voor de heren

Een foute kersttrui voor de heren

December is alweer bijna begonnen en de kerst staat alweer om de hoek. Hier komt veel bij kijken, zoals het versieren van je huis en de kerstboom, het halen en uitzoeken van cadeaus en het halen en maken van hapjes en eten. Ook belangrijk, wat ga je aantrekken tijdens de kerst? Kies je als man voor een pak? Een nette blouse? Wil je liever iets dragen wat comfortabeler is tijdens de kerst? Dan heb je geluk, want de kersttrui heren is de laatste jaren weer erg populair geworden. Je ziet ze weer liggen in iedere winkel. Ook bij online winkels worden ze vaak besteld. Hoe komt dit precies?

Kersttrui door je jaren heen

Foute kersttruien zijn er al heel lang. Vanaf de jaren ‘50 werden deze truien al gemaakt en gedragen. Vroeger werden deze vaak zelf gemaakt door moeder of oma, wat je nog steeds soms ziet gebeuren. De jaren hierna kwamen ze ook in de winkels te liggen. In de jaren ‘80 kwam de kersttrui zoals wij deze nu kennen, met de grote opdrukken, patronen, lichtjes en kerstsymbolen. De decennia hierna zijn mensen kersttruien pas gaan zien als iets komisch en ouderwets.

Nieuwe populariteit

De laatste jaren zie je dus weer veel mensen rondlopen met kersttruien. Opvallend is dat vooral veel jongeren deze truien dragen. Tegenwoordig hebben zo’n 1 miljoen mensen in Nederland een ‘foute’ kersttrui, wat natuurlijk enorm veel is. Lange tijd werden kersttruien gezien als ouderwets en lelijk, maar juist hierdoor zijn mensen ze weer gaan dragen. Het liefst zelfs met de grootste, meest lelijke opdrukken en patronen. ‘Foute’ kersttruien zijn natuurlijk meer dan alleen fout, ze brengen ook gezelligheid met zich mee, traditie en nostalgie. Het zorgt voor een echt kerststemming.

Kersttruien zijn met deze nieuwe aandacht niet uniek. Dit patroon zie je vaker bij bepaalde producten of media. Als iets lang uit de mode is, of wordt weggezet als ouderwets (zoals bepaalde films, boeken of spellen) is het een kwestie van tijd voordat deze opnieuw populair worden. Hetzelfde kun je nu bijvoorbeeld zien bij Pokémon kaarten, die na vele jaren weer populairder zijn dan ooit. De kersttrui is dus weer helemaal in de mode, wat nog wel even zo zal blijven.