De 3 beste kiezelstranden van Kreta

De 3 beste kiezelstranden van Kreta

De prachtige Griekse eilanden staan bekend om hun adembenemende zandstranden en helderblauwe wateren. Maar wist je dat Kreta, het grootste eiland van Griekenland, ook een ander soort strand te bieden heeft? Namelijk, kiezelstranden. Deze kiezelstranden zijn uniek en zorgen voor een bijzondere ervaring. In dit blog vertel ik je meer over de kiezelstranden van Kreta en waarom ze zo mooi zijn.

Schoonheid

Kreta is een eiland vol natuurlijke schoonheid. Het eiland heeft een lange geschiedenis en is rijk aan cultuur, maar het zijn vooral de natuur en de stranden die jaarlijks vele toeristen trekken. De kiezelstranden van Kreta zijn een van de vele redenen waarom dit eiland zo populair is onder vakantiegangers. Door de jaren heen hebben de kiezelstranden op Kreta een cultstatus verworven en zijn ze een must-see geworden voor toeristen.

Kiezelstranden op Kreta zijn uniek

Wat de kiezelstranden van Kreta zo mooi maakt, is dat ze een geheel ander aangezicht bieden dan de gebruikelijke zandstranden. In plaats van een uitgestrekte strook zand, tref je hier een kustlijn aan bezaaid met kleine, gladde steentjes. Deze kiezels, ook wel keien genoemd, variëren in grootte en kleur. Van witte, ronde stenen tot kleine, platte steentjes in verschillende tinten grijs en bruin. Het is een prachtig gezicht om te zien hoe de kiezels door het heldere water van de Middellandse Zee worden opgelicht en schitteren in de zon.

Positieve invloed op gezondheid

Daarnaast bieden de kiezelstranden van Kreta een unieke ervaring voor strandgangers. Het is een heel ander gevoel om op deze steentjes te lopen dan op het zand. Waar zand tussen je tenen kan kriebelen, voelen de kiezels koel en glad aan. Het is een aangename sensatie om met blote voeten over deze kiezels te lopen terwijl je geniet van de warme zon op je huid en het geluid van de golven op de achtergrond. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het lopen op kiezelstranden een positieve invloed kan hebben op onze gezondheid. De ongelijke ondergrond zorgt namelijk voor een natuurlijke voetmassage en stimuleert de doorbloeding.

Rotsformaties

Wat deze kiezelstranden ook zo mooi maakt, is het feit dat ze meestal omgeven worden door indrukwekkende rotsformaties en groene heuvels. Dit creëert een prachtig contrast tussen de ruige natuur en het heldere water. Bovendien zijn de kiezelstranden vaak minder druk dan de zandstranden, waardoor je in alle rust van de omgeving kunt genieten. Een ander voordeel van de kiezelstranden op Kreta is dat er vaak veel vis te vinden is in het water. Door de kiezels is het water namelijk vaak helder en kun je gemakkelijk de kleurrijke vissen en andere zeedieren zien zwemmen. Ook is het een populaire plek voor snorkelaars, omdat je hier prachtige onderwaterlandschappen kunt ontdekken. Een van de bekendste kiezelstranden op Kreta is Elafonissi Beach. Dit strand staat bekend om zijn roze kiezelstenen en kristalheldere water. De roze kleur is afkomstig van kleine schelpen die zich tussen de kiezels bevinden. Dit maakt het strand extra bijzonder en zorgt voor een kleurrijk en fotogeniek uitzicht. Het is dan ook geen verrassing dat dit strand jaarlijks duizenden toeristen trekt.

Balos Beach

Ook Balos Beach, gelegen op het schiereiland Gramvousa, is een populaire kiezelstrandbestemming. Het strand is alleen te bereiken per boot of via een avontuurlijke wandeling over de rotsen, maar het uitzicht op het blauwe water en de witte kiezelstenen is meer dan de moeite waard. Strand Agios Nikolaos? Ook die is zeker het bezoeken waard!