Welke supplementen zijn goed voor de gezondheid?

Welke supplementen zijn goed voor de gezondheid?

Gezond en gevarieerd eten is makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen zijn erg druk in hun dagelijks leven, waardoor er minder tijd en energie over is om iedere dag goed te koken. Ook is de verleiding groot om ongezonder te eten, meer alcohol te drinken en meer te snacken. Daarom kiezen veel mensen in Nederland ervoor om wat extra supplementen in te nemen. Maar welke supplementen zijn nu eigenlijk het beste voor onze gezondheid? En welke supplementen zijn het meeste geschikt voor jou? Hieronder lees je over de verschillende soorten supplementen en welke je wanneer moet nemen.

Tekort aan vitaminen en mineralen

Veel mensen hebben een tekort aan vitaminen en mineralen. Dit kan komen door een slechte voeding, maar ook door stress of het gebruik van bepaalde medicijnen. Een tekort aan vitamines en mineralen kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, een moeilijke spijsvertering en een slechte weerstand. Verder zijn bepaalde voedingsstoffen belangrijk bij het opbouwen en herstellen van je lichaam.

Een vitamine- of mineralensupplement kan helpen bij het aanvullen van je dagelijkse inname van voedingsstoffen. Hieronder lees je welke supplementen het meest geschikt zijn voor jou.

Verschillende supplementen

Een multivitamine is een supplement dat meerdere vitamines en mineralen bevat. Het is de beste keuze als je een tekort hebt aan meerdere voedingsstoffen. Een multivitamine kan helpen bij het verminderen van gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Kun je een specifieke vitamine gebruiken? Zoals bijvoorbeeld een vitamina B-soort of vitamine C? Dan kun je deze ook los krijgen. Zit je vaak binnen voor werk, of om andere redenen? Dan is het ook slim om wat extra vitamine D te nemen. Vaak kun je deze vitaminen ook samen in pil vorm krijgen met calcium.

Omega supplementen zijn supplementen die rijk zijn aan omega-vetzuren. Omega-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van je hart, hersenen en ogen. Omega supplementen kunnen helpen bij het verminderen van gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten, depressie en Alzheimer. Normaal krijg je omega 3 vooral door het eten van vis, noten en verschillende oliën.

Eiwitsupplementen zijn supplementen die rijk zijn aan eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de groei en het herstel van je lichaam. Eiwitsupplementen kunnen helpen bij het verminderen van gezondheidsklachten zoals spierverlies, gewrichtspijn en osteoporose. Eiwitten krijg je normaal gesproken binnen door het eten van vlees, vis, eieren en veganistische producten.