Wat is familierecht?

Wat is familierecht?

Familierecht is een veelomvattend rechtsgebied en is een onderdeel van het civiel recht (ook wel burgerlijk recht genoemd). Een familierecht advocaat in Rotterdam kan u juridisch bijstaan op eenzijdig verzoek of op gezamenlijk verzoek (mediation). Het is verstandig om te kijken of familierechtelijke zaak buiten de rechtbank kan worden opgelost. Mocht het niet lukken dan is een procedure altijd nog mogelijk.

Waarvoor wordt een familierecht advocaat ingeschakeld?

Bij familierecht gaat het vaak om juridische vraagstukken met persoonlijke consequenties. Onderstaand een opsomming van familierechtelijke situaties waarvoor een echtscheiding advocaat kan worden ingeschakeld:

- Echtscheiding

- Huwelijkse voorwaarden

- Beëindiging van geregistreerd partnerschap

- Beëindiging van samenwoning

- Ouderlijk gezag

- Omgang / zorgregeling

- Alimentatie (kinderalimentatie en/of partneralimentatie)

- Huwelijksvermogensrecht

- Naamswijzigingen (voornaamswijziging)

- Ontkenning en vaststelling vaderschap

- Erfrecht

- Mediation

Alimentatie

Als u gaat scheiden is het verstandig om afspraken te maken over de alimentatie. Dit betreft zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie. Bij de kinderalimentatie is het raadzaam om de gemaakte afspraken officieel vast te laten leggen en te laten bekrachtigen door de rechter. De partner die de kinderen niet of het minst verzorgt dient kinderalimentatie te betalen aan de meest verzorgende partner. De kinderalimentatie bestaat uit alle kosten van het kind zoals onder andere eten, drinken, kleding, uitjes, kinderopvang en school. In het ouderschapsplan kan de kinderalimentatie worden opgenomen.

De partners blijven na de scheiden een onderhoudsverplichting houden naar elkaar toe. Een onderdeel hiervan is de alimentatieplicht. De alimentatieplicht geldt voor zowel partners die gehuwd waren, als voor partners die een geregistreerde partnerschap hadden. De meest draagkrachtige partner moet betalen aan de minder draagkrachtige partner indien de inkomens aanzienlijk verschillen van elkaar.

Familierecht advocaat in Rotterdam zoeken?

Een persoonlijke en transparante werkwijze is erg belangrijk binnen het familierecht aangezien het vaak gaat om persoonlijke kwesties, waarbij emoties een grote rol spelen. Als u aan het rondkijken bent naar een goede en ervaren familierecht advocaat Rotterdam dan bent u bij Advocatenkantoren.nl op de juiste plek. U wordt door de aangesloten advocaten op een vakkundige wijze begeleid op basis van ruime ervaring en deskundigheid. Neem contact op als u een juridische vraag of kwestie heeft die zich afspeelt binnen het familierecht. Voor hulp bij familierecht in Rotterdam staan de aangesloten specialisten van Advocatenkantoren.nl graag voor u klaar. De advocaten bieden u een betrokken en persoonlijke ondersteuning waarbij er altijd wordt gezocht naar een bevredigende oplossing.