Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor een gezond leven. Je kunt je op school of werk beter concentreren, harder en sneller werken en je zult minder snel last krijgen van klachten en ziektes. Toch de meeste Nederlanders te weinig slaap. Eén op de vijf mensen zegt zelfs slaapproblemen te hebben. Heb jij ook vaak moeite met slapen? In dit artikel hebben we een aantal tips om je hiermee te helpen.

Voldoende slaap

Hoe lang moet een mens slapen? Dit verschilt erg per persoon, maar voor een gemiddeld persoon is tussen de 7 en 9 uur slaap een goede tijd. Als je niet genoeg slaap krijgt, zul je niet goed functioneren overdag en heb je meer kans om ziek te worden. Te lang slapen is ook niet goed, er is dan ook geen toegevoegde waarde aan meer dan 9 uur slaap. Toch zijn er ook mensen die genoeg hebben aan minder slaap, maar voor de meeste mensen is dit niet aan te raden.

De kwaliteit van je slaap

Wat veel mensen niet weten, is dat niet alleen de hoeveelheid uur die je slaapt van belang is. Het is ook belangrijk om goed te slapen. Je kunt namelijk nog steeds moe wakker worden na een nacht slaap als de kwaliteit niet goed is. Je nachtrust kan worden beïnvloed door verschillende dingen zoals licht, geluid, temperatuur en nog veel meer. Tussendoor wakker worden 's nachts is ook niet goed, omdat je zo niet genoeg 'diepe slaap' krijgt. Dit is een fase tijdens het slapen waarin je niet gemakkelijk wakker wordt en je lichaam beter herstelt.

Hoe kun je beter slapen?

Ten eerste is het belangrijk om bepaalde factoren te vermijden. Probeer niet meer naar een scherm te staren één of twee uur voordat je gaat slapen (zet bij gebruik blauw licht uit) en probeer vast een beetje moe te worden. Zorgen voor een vast slaapritueel is ook erg belangrijk. Maak iedere nacht op hetzelfde tijdstip je bed klaar, lees nog even een boek of luister wat rustige muziek en ga dan naar bed. Ook andere factoren kunnen invloed hebben op je slaap, zoals je voeding en hoeveel je beweegt gedurende de dag. Moeilijk in slaap komen kan ook een oorzaak zijn van je bed, kussen of matras. Probeer daarom eens iets anders, zoals een zijslaapkussen, een harder matras of verduisterende gordijnen. Wie weet kun je hiermee een stuk beter in slaap komen.