Een vergelijkingssite voor zorgverzekeringen heeft natuurlijk een belangrijk doel: zorgverzekeringen vergelijken. Maar wat is nou de beste vergelijkingssite om de beste zorgverzekering te vinden? Het antwoord daarop moeten we je verschuldigd blijven, wel kunnen we helpen om advies te geven welke zorgkiezer in ieder geval betrouwbaar is.
Vergelijkingssites en de AFM vergunning
Voor de consument biedt dynamisch vergelijken absoluut de fijnste gebruikservaring. Door zelf veel voorkeuren in te vullen rolt er een advies uit. Gelukkig mag niet iedereen zomaar financiële diensten aanbieden, en is er een streng toezicht van de AFM. De grote vergelijkers waaronder PriceWise, Independer en Zorgkiezer hebben deze vergunning.
In zijn totaliteit zijn er meer dan 10 verschillende, los van elkaar opererende zorgvergelijkers in de markt. Daarnaast zijn er enkele vergelijkingssites en financiële bedrijven welke een vergelijkingstool beschikbaar stellen voor website eigenaren. Een voorbeeld daarvan is de Kieswijzer op Zorgvergelijker. Hierin valt veel te kiezen qua vergoedingen. Echter beschikt deze website, of de eigenaar van deze website niet over een AFM vergunning.
De zorgvergelijker welke wordt getoond wordt aangeboden door DSC Finance. Dit is een goed voorbeeld van een bedrijf welke dus over een AFM vergunning beschikt, en deze gebruikt om een dienstverlening aan te bieden op websites van derden. Wel zien we hierbij dat deze zeker niet compleet is, daarvoor komen we toch terug bij de grotere namen.
Werkwijze van een zorgverzekering vergelijkingssite
De grote bedrijven hebben een zeer verantwoordelijke adviserende taak. En voldoen ze aan een opgestelde gedragscode waarin onder andere staat dat alle zorgverzekeraars met de polissen worden getoond. Echter blijkt in de praktijk wel dat sommige verzekeringen wel degelijk verstopt worden. En dat werkt zo..
Verdienmodel uitgelegd
De vergelijkingssites maken direct overeenkomsten met de zorgverzekeraars. Naast het delen van alle gegevens, wordt er ook onderhandeld over de commissie. Per afgesloten polis wordt er een geldbedrag door de verzekeraar aan de vergelijkingssite betaald. En natuurlijk laat je het liefst de best betalende in de vergelijker zien. En dat zie je doordat er standaard een filter aan staat: 'prijs-kwaliteit'. En daarachter schuilt een aantal verborgen zorgpolissen.
Zo zie je op alle hierboven genoemde voorbeelden dat ZEKUR niet standaard wordt getoond, terwijl dat voor de basisverzekering zonder vrije artsenkeuze wel degelijk de goedkoopste zorgverzekering is. En daarom zou deze bovenaan moeten staan. Selecteer je in de filter 'toon alle verzekeraars', dan komt ZEKUR wel ineens in beeld, maar 'direct afsluiten' is niet mogelijk. Dit zie je door een melding zoals 'niet aangesloten'
Zijn ze dan onafhankelijk?
Ja en nee. De zorgvergelijkers zijn compleet en laten als je zelf goed oplet gewoon alle polissen zien. Je kan dus absoluut onafhankelijk de zorgverzekering vergelijken. Maar doordat ze selectief polissen bovenaan plaatsen, laten ze duidelijk de afhankelijkheid zien op financieel gebied. Let dus goed op. En daarom is er eigenlijk ook geen beste vergelijkingssite aan te wijzen. Zoek op Google, en raadpleeg meerdere vergelijkers voordat je eventueel de keuze maakt om over te stappen van zorgverzekering in 2023.