De padelvelden zijn de laatste jaren als paddestoelen uit de lucht geschoten. Vooral tijdens de coronacrisis heeft de sport ongelofelijk snel aan populariteit gewonnen. Indien je ook zin krijgt om dit zelf eens uit te proberen, kun je onderstaand artikel doornemen om de basisregels onder de knie te krijgen.
Het veld
Het veld waarop padel gespeeld wordt kun je vergelijken met een tennisveld. Het terrein is 10 meter breed en 20 meter lang. Het veld is in twee gedeeld en elke helft bestaat uit drie vakken. Tegen het net zijn er twee vierkanten waarin de opslag gebeurt. Een padelveld wordt ook volledig omringd door een glazen wand die ook mag gebruikt worden tijdens het spel.
Bij padel wordt er gespeeld in twee teams van twee spelers. De twee teamgenoten spelen normaal gezien naast elkaar. Dit is een beetje verschillend in vergelijking met bijvoorbeeld tennis of badminton, waar de spelers voor en achter elkaar staan.
Daarnaast is er de opslag, deze moet altijd onderhands gebeuren. De speler die opslaat moet de bal diagonaal spelen, de bal moet ook eerst botsen in het diagonale vak vooraleer hij de wand raakt. De wanden mogen in padel dus gebruikt worden tijdens het spel. Wanneer een speler tijdens het spel de bal over het net slaat, moet de bal eerst op de grond botsen vooraleer hij de wand raakt.
Wanneer de bal eerst de bal raakt en dan pas de grond, is het punt voor de tegenstander. Indien de bal op de helft van de tegenstander botst waardoor de bal buiten het speelterrein belandt, krijgt men ook een punt.
De uitrusting
Ook de uitrusting lijkt erg goed op tennis. Er wordt gespeeld met een tennisbal, met dat verschil dat er minder druk zit op de ballen die gebruikt worden bij padel. Hierdoor botsen de ballen iets minder en worden de spelers verplicht om toch iets technischer te spelen. Hier kan je heel wat speciale padelballen terugvinden.
Ook de raket is anders. Deze lijkt qua vorm ook goed op een tennisraket, maar heeft toch heel specifieke karakteristieken. De greep van de raket is korter dan een tennisraket. Het deel waar de bal mee gespeeld wordt bestaat niet uit snaren, maar is opgevuld met harde kunststof met verschillende gaten in.
Algemeen wordt gesteld dat padel kan geplaatst worden tussen tennis en squash. Het vergt veel techniek en ook conditioneel moet je er staan. Anderzijds is het wel een zeer variërende en laagdrempelige sport. Iedereen kan eraan meedoen, of het nu professioneel of recreatief is.